Maak jij een album van dit jaar? Misschien doe je zelfs een 365 dagen project (elke dag een foto van je eigen gezin). Ik doe dat nu voor het tweede jaar, en hoewel het niet elke dag lukt heb ik toch genoeg foto’s om straks een heel goed beeld te krijgen van hoe dit jaar eruit zag. Als je door dat album bladert, is het fijn als er wat variatie in de foto’s zit, zodat je niet 365 keer naar een portret zit te kijken. Daarom geef ik je hier tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen.
Tip 1: Meer dan gezichten
Er hoeft niet altijd een gezicht op te staan om te weten hoe het was. Natuurlijk wel regelmatig, iedereen verandert in de loop van de tijd. Maar ook foto’s zonder gezicht, of van alleen een detail van je kind kunnen heel veel zeggen. Spekkige babybeentjes met nog overal plooien en vouwen en een klein knuistje dat een potlood vasthoudt etc zijn leuke details om later terug te zien.
Tip 2: Ook de fotograaf op de foto
Zorg dat je er zelf ook op staat. Tenzij je niet meedoet aan dit jaar natuurlijk 😉 Ja, misschien maak jij betere foto’s. Ja, misschien denkt je partner er niet altijd aan. Maar jullie bedenken vast een oplossing om ervoor te zorgen dat jouw kinderen later weten dat jij er dit jaar ook voor ze was. Spreek een bepaald signaal af als je een foto wilt, maak een selfie of zet je telefoon/camera eens op een statief terwijl je voorleest.
En leg de lat niet te hoog voor je partner: verwacht niet de perfecte compositie en roep niet gelijk dat je er zo stom op staat. Dat helpt niet om vaker foto’s van jezelf te krijgen. Alle begin is moeilijk. Ik heb best wat foto’s van mezelf met de kinderen waar ik geen voeten heb, net niet helemaal scherp of aan de donkere kant. Maar ik heb dus best wat foto’s van mezelf met de kinderen. Punt. Waar ik met ze kroel, boekjes met ze lees of andere leuke dingen met ze doe. En dat is uiteindelijk waar het om gaat. Die herinneringen. Voor jou, nu. En voor je kinderen, later. Want zo’n album is een enorm cadeau voor je kinderen. Hun kindertijd en jullie liefde voor hen voor altijd vastgelegd.
Tip 3: Wie en wat is er belangrijk buiten het gezin?
Maak ook foto’s van mensen die belangrijk zijn voor jullie dit jaar. Want ook die dingen veranderen. Je groeit uit elkaar, vriendjes verhuizen of gaan naar een andere school en mensen overlijden. Des te belangrijker om te zien hoe de band nu is.
Dit geldt trouwens ook voor huisdieren, die hebben ook niet het eeuwige leven, maar de band tussen huisdier en de rest van het gezin is vaak zo ontzettend belangrijk dat ze een mooi plekje verdienen in het familiealbum.
Tip 4: De omgeving
Ook omgevingsfoto’s zeggen veel: Je vertelt iets over de tijd van het jaar en over de plek waar de kinderen opgroeien. Die kun je heel abstract maken, maar ook gewoon een foto op je oprit is al leuk, waar je ook ziet hoe het straatbeeld is en welke auto jullie nu hebben. Knoppen of bloesem in de bomen zegt iets over de tijd van het jaar, net als kaplaarsjes in rode en bruine bladeren.
Ik maak ook bewust foto’s waar je wat terugziet van het interieur van ons eigen huis, maar ook van de huizen van opa en oma. De kinderen zijn daar vaak, en ook daar wil wel eens iets veranderen in het interieur. Leuk om later terug te zien.
Tip 5: Het zit ‘m in de gewone dingen
De kleine dagelijkse dingen: nu zo gewoon, later heel bijzonder. Wij eten vaak havermout als ontbijt. En papa is chef havermout. Dus dit is ons leven nu. Wie weet hoe het over een paar jaar weer is. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld ook bewust gezorgd dat op sommige foto’s het flesje van mijn zoontje in beeld was. Gewoon, omdat ik toen al wist dat die fles een keer weg is. En je weet nooit wanneer de laatste keer is. Net als borstvoeding, het kan ineens klaar zijn. Of op de loopfiets: ineens fietsen ze. En ineens willen ze niet meer in de kinderwagen, in de draagdoek of is die favoriete trui geen favoriet meer. Dus zorg dat je die foto hebt, liever eentje te veel zodat je later kunt kiezen dan dat het moment voorbij is.
Tip 6: Maak ook detailfoto’s
Ook details zeggen veel over je kind en jullie routines: Boterhammetje eten op de bank mag bij ons alleen op zondagochtend, voor een filmpje. En mijn zoontje zit altijd met zijn enkeltjes over elkaar. En heel (niet) toevallig heeft hij zijn favoriete bordje vast. Door deze foto weet ik dat over heel veel jaar nog steeds.
Tip 7: Geen kind en toch een kind
Ook een foto zonder kind erop kan veel vertellen: schooltas + slee = we gingen met de slee naar school.
De ontbijtboel op tafel is ook een leuke: wat was het favoriete ontbijt dit jaar? Of de speelgoedhoek: waar werd veel mee gespeeld? Voordeel van foto’s zonder kind is dat je niet zo snel hoeft te zijn: speelgoed rent niet weg. Dus neem je tijd om te bedenken hoe je dit wilt laten zien. Waar komt het licht vandaan? Wil je op een stoel klimmen om de totale zooi te laten zien? Of juist inzoomen op een favoriete auto? Of allebei, heb je gelijk voor twee dagen een foto die je later een beetje kunt spreiden in je album.
Tip 8: Emoties mogen niet ontbreken!
Dikke pret, dat zijn altijd fijne foto’s in je album. Maar wees eerlijk en zet er ook eens een verdrietige foto tussen. Want je maakt mij niet wijs dat jouw kind een heel jaar niet huilt 😉 Ik heb in het album van afgelopen jaar twee foto’s van een paar seconden na elkaar gebruikt: van heel vrolijk en gezellig samen muziek maken naar het intense verdriet als zus ineens niet meer mee mag doen. Want zo snel slaat het soms om bij peuters. Kunnen we later vast hartelijk om lachen met zijn allen.
Tip 9: Een verhaaltje in een verhaal
Deze foto zegt voor mij heel veel. Dit is duidelijk mijn dochter, roze skibroek, jas met hartjes erop. En dan samen met papa voor het eerst op het ijs, veilig tussen papa’s benen om het eerste gevoel van schaatsen te krijgen.
Ook foto’s van “zelluf doen”, maar nog niet kunnen zijn leuk om te maken, zoals deze: Wat je ziet is om wie het gaat: een meisje, waarschijnlijk de jongste van 2 meiden gezien wat er nog meer op de mat staat. Superschattige mollige peuterpootjes, maar je ziet al waar het misgaat.
Tip 10: De minder charmante foto’s
Zooi. Gewoon, omdat dat is zoals het is. Er ligt sneeuw, wij zijn daar totaal niet op toegerust en hebben voor die ene week sneeuw- en ijspret een enorme uitdragerij in de gang met snowboots, uitlekkende jassen en schaatsen. En er is vast meer zooi in huis. Bijvoorbeeld 5 minuten nadat je de auto’s hebt opgeruimd en dacht dat je klaar was voor vandaag. Die eeuwige spuugvlekken die de baby op je achterlaat. De achtertuin als de kinderen “klaar zijn” met buitenspelen. De enorme hoeveelheid kleuterknuttels die in een week tijd mee naar huis komen. Of de ravage op de ontbijttafel als iedereen met haast richting werk en school moet.
Nee, niet perse insta waardig, maar wel jullie leven nu (denk ik dan hè, in ieder geval wel óns leven nu). En dat is zoals het is. Over een tijdje is het weer anders, heerlijk om later vanuit een opgeruimd huis terug te kijken op deze fase die dan voorbij is. Of misschien niet: vervang snowboots door sporttassen en schooltassen en je bent een levensfase verder 😉
Ik hoop dat je met deze 10 tips om het leven met je kinderen te fotograferen inspiratie hebt opgedaan om ook andere foto’s te maken dan de portretten en overzichten.
Mocht je nu toch nog foto’s van jezelf missen, of graag foto’s hebben waar jullie met het hele gezin op staan, vraag dan eens een fotograaf om jullie leven een paar uur lang te volgen. Een documentaire gezinsfotograaf maakt foto’s in de stijl zoals ik in dit blog beschrijf. Ik kom graag bij je langs, bijvoorbeeld voor een moments in life gezinsshoot. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.