Lachende moeder met dochter onder gele paraplu

Creëer blijvende herinneringen met Day in the Life-fotografie

Welke momenten in het leven zijn het meest kostbaar? Voor veel mensen zijn het de dagelijkse routines, de kleine details en de onverwachte gebeurtenissen die het leven kleur geven. Dat zijn de momenten die je wilt koesteren en voor altijd wilt vastleggen. Als moeder én gezinsfotograaf begrijp ik de waarde van deze unieke momenten, en daarom wil ik je kennis laten maken met een bijzondere vorm van fotografie: Day in the Life-fotografie.

 

day in the life fotografie moeder, baby en dochter met ijsje

Wat is Day in the Life fotografie?

 

Day in the Life-fotografie is een stijl van fotografie waarbij een fotograaf gedurende een hele dag het leven van een gezin vastlegt. Het is een documentaire-achtige benadering waarbij de fotograaf redelijk onopvallend aanwezig is, zonder in te grijpen in de gebeurtenissen. Het doel is om authentieke en onvergetelijke momenten vast te leggen die het verhaal van jullie gezin vertellen.

 

Waarom zou je kiezen voor Day in the Life-fotografie?

  1. Day in the Life-fotografie is een unieke manier om jullie gezinsleven vast te leggen. Hier zijn een paar redenen waarom veel gezinnen voor deze benadering kiezen:Authentieke herinneringen: In plaats van geposeerde foto’s krijg je foto’s die het echte leven weerspiegelen. De lachende gezichten, de knuffels, de kleine tranen – alles wordt op een spontane en natuurlijke manier heel professioneel vastgelegd.
  2. Die herinneringen fotografeer je zelf natuurlijk ook door het jaar heen, maar als fotograaf kan ik als geen ander het gevoel tot uitdrukking brengen. En…je staat er zelf ook eens op. Jij, als spil van het gezin.
  3. Een compleet verhaal: Met Day in the Life-fotografie krijg je een uitgebreid beeld van jullie dagelijkse leven. Van het ontbijt tot het slapengaan, elk moment wordt gedocumenteerd. Deze foto’s vormen samen een waardevol verhaal dat je keer op keer kunt herbeleven.
  4. Focus op emotie en connectie: Day in the Life-fotografie draait om de onderlinge relaties en emoties binnen jullie gezin. Het is een kans om de liefde en de band tussen ouders, kinderen, broers en zussen vast te leggen. Deze foto’s zullen de diepste gevoelens en connecties binnen jullie gezin naar voren brengen.
  5. Tijdloze herinneringen: De foto’s die tijdens een Day in the Life-sessie worden gemaakt, zijn tijdloos. Ze vangen niet alleen de momenten van vandaag, maar ook de herinneringen die in de toekomst steeds waardevoller zullen worden. Deze foto’s worden een blijvende erfenis voor de komende generaties.

  1.  

Day in the life fotografie vader en baby met moeder op de achtergrond

 

Hoe verloopt een Day in the Life-sessie?

Een Day in the Life-sessie begint met een kennismaking tussen de fotograaf en jullie gezin. We bespreken jullie dagelijkse routines, speciale activiteiten en de momenten die jullie graag willen vastleggen. Vervolgens plannen we een datum en tijdstip waarop de sessie zal plaatsvinden.

Op de dag zelf zal ik als fotograaf aanwezig zijn om jullie dagelijkse leven vast te leggen. Ik ben er om de bijzondere momenten vast te leggen, maar ik zal jullie niet regisseren of vragen om iets specifieks te doen. Het draait allemaal om de spontane en echte momenten.

Een paar weken na de fotoreportage kom ik nog een keer bij jullie thuis om jullie de foto’s te laten zien in een prachtige slideshow met bijpassende muziek. Daarnaast bespreken we hoe jullie het album willen hebben dat uiteraard onderdeel is van het pakket. Want jullie verhaal hoort niet in een mapje in the cloud. Daar ga je samen voor op de bank zitten met een prachtig boek op schoot.

day in the life fotografie moeder en dreumes hangen de was op

Samengevat

Day in the Life-fotografie is een prachtige manier om blijvende herinneringen te creëren voor jou en je gezin. Het gaat om het vastleggen van de authentieke momenten, emoties en verbindingen die jullie gezinsleven uniek maken. Door te kiezen voor Day in the Life-fotografie geef je jezelf de mogelijkheid om deze waardevolle herinneringen keer op keer te herbeleven. Als gezinsfotograaf help ik jullie graag om deze speciale momenten vast te leggen en om te zetten in tijdloze kunstwerken die jullie voor altijd zullen koesteren.

Neem vandaag nog contact met me op om een Day in the Life-fotografiesessie te plannen en jullie unieke gezinsverhaal vast te leggen.

peuter, smullen, mango, documentairegezinsfotograaf, day in the life, ditl, documentairegezinsfotografie

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen

Maak jij een album van dit jaar? Misschien doe je zelfs een 365 dagen project (elke dag een foto van je eigen gezin). Ik doe dat nu voor het tweede jaar, en hoewel het niet elke dag lukt heb ik toch genoeg foto’s om straks een heel goed beeld te krijgen van hoe dit jaar eruit zag. Als je door dat album bladert, is het fijn als er wat variatie in de foto’s zit, zodat je niet 365 keer naar een portret zit te kijken. Daarom geef ik je hier tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen.

Tip 1: Meer dan gezichten

Er hoeft niet altijd een gezicht op te staan om te weten hoe het was. Natuurlijk wel regelmatig, iedereen verandert in de loop van de tijd. Maar ook foto’s zonder gezicht, of van alleen een detail van je kind kunnen heel veel zeggen. Spekkige babybeentjes met nog overal plooien en vouwen en een klein knuistje dat een potlood vasthoudt etc zijn leuke details om later terug te zien.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
Kale bomen, laagstaande zon. Duidelijk winter in de speeltuin.

Tip 2: Ook de fotograaf op de foto

Zorg dat je er zelf ook op staat. Tenzij je niet meedoet aan dit jaar natuurlijk 😉 Ja, misschien maak jij betere foto’s. Ja, misschien denkt je partner er niet altijd aan. Maar jullie bedenken vast een oplossing om ervoor te zorgen dat jouw kinderen later weten dat jij er dit jaar ook voor ze was. Spreek een bepaald signaal af als je een foto wilt, maak een selfie of zet je telefoon/camera eens op een statief terwijl je voorleest.

En leg de lat niet te hoog voor je partner: verwacht niet de perfecte compositie en roep niet gelijk dat je er zo stom op staat. Dat helpt niet om vaker foto’s van jezelf te krijgen. Alle begin is moeilijk. Ik heb best wat foto’s van mezelf met de kinderen waar ik geen voeten heb, net niet helemaal scherp of aan de donkere kant. Maar ik heb dus best wat foto’s van mezelf met de kinderen. Punt. Waar ik met ze kroel, boekjes met ze lees of andere leuke dingen met ze doe. En dat is uiteindelijk waar het om gaat. Die herinneringen. Voor jou, nu. En voor je kinderen, later. Want zo’n album is een enorm cadeau voor je kinderen. Hun kindertijd en jullie liefde voor hen voor altijd vastgelegd.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
Het lijkt zomaar een foto van moeder en kind bij een boom. Kan de compositie beter? Zeker. Maakt het me uit? Nee. Het is voor mij een belangrijke foto: dit is een herinneringsbos, en deze boom is geplant ter nagedachtenis aan mijn oma. Op een heel eind rijden van ons huis vandaan, dus ik was er nog nooit geweest. Maar op deze prachtige zonnige winterdag waren mijn oma en haar achterkleinzoon even heel dicht bij elkaar. En dat is zoveel keer belangrijker dan een perfecte compositie.

Tip 3: Wie en wat is er belangrijk buiten het gezin?

Maak ook foto’s van mensen die belangrijk zijn voor jullie dit jaar. Want ook die dingen veranderen. Je groeit uit elkaar, vriendjes verhuizen of gaan naar een andere school en mensen overlijden. Des te belangrijker om te zien hoe de band nu is.

Dit geldt trouwens ook voor huisdieren, die hebben ook niet het eeuwige leven, maar de band tussen huisdier en de rest van het gezin is vaak zo ontzettend belangrijk dat ze een mooi plekje verdienen in het familiealbum.

huisdier, ditl, documentaire gezinsfotografie, day in the life
Even niet ons gezin: wij hebben geen huisdieren en familie en vrienden hebben niet om dit blog gevraagd ;-). Deze foto deel ik uiteraard met toestemming.

Tip 4: De omgeving

Ook omgevingsfoto’s zeggen veel: Je vertelt iets over de tijd van het jaar en over de plek waar de kinderen opgroeien. Die kun je heel abstract maken, maar ook gewoon een foto op je oprit is al leuk, waar je ook ziet hoe het straatbeeld is en welke auto jullie nu hebben. Knoppen of bloesem in de bomen zegt iets over de tijd van het jaar, net als kaplaarsjes in rode en bruine bladeren.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie, herfst, kinderen
Paddenstoelencollege van opa
Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
Sneeuw en een klein beetje ijs. Later in het album komt uiteraard een schaatsfoto. Maar dit is een leuke inleiding voor de week winterweer die we achter de rug hebben.

Ik maak ook bewust foto’s waar je wat terugziet van het interieur van ons eigen huis, maar ook van de huizen van opa en oma. De kinderen zijn daar vaak, en ook daar wil wel eens iets veranderen in het interieur. Leuk om later terug te zien.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
De woonkamer van opa en oma. Met hun speelgoed, salontafel en kleed. Natuurlijk heb ik ook foto’s van opa en oma zelf, maar ik gun opa en oma hun online privacy, dus die post ik hier niet 😉

Tip 5: Het zit ‘m in de gewone dingen

De kleine dagelijkse dingen: nu zo gewoon, later heel bijzonder. Wij eten vaak havermout als ontbijt. En papa is chef havermout. Dus dit is ons leven nu. Wie weet hoe het over een paar jaar weer is. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld ook bewust gezorgd dat op sommige foto’s het flesje van mijn zoontje in beeld was. Gewoon, omdat ik toen al wist dat die fles een keer weg is. En je weet nooit wanneer de laatste keer is. Net als borstvoeding, het kan ineens klaar zijn. Of op de loopfiets: ineens fietsen ze. En ineens willen ze niet meer in de kinderwagen, in de draagdoek of is die favoriete trui geen favoriet meer. Dus zorg dat je die foto hebt, liever eentje te veel zodat je later kunt kiezen dan dat het moment voorbij is.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie

Tip 6: Maak ook detailfoto’s

Ook details zeggen veel over je kind en jullie routines: Boterhammetje eten op de bank mag bij ons alleen op zondagochtend, voor een filmpje. En mijn zoontje zit altijd met zijn enkeltjes over elkaar. En heel (niet) toevallig heeft hij zijn favoriete bordje vast. Door deze foto weet ik dat over heel veel jaar nog steeds.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie

Tip 7: Geen kind en toch een kind

Ook een foto zonder kind erop kan veel vertellen: schooltas + slee = we gingen met de slee naar school.

De ontbijtboel op tafel is ook een leuke: wat was het favoriete ontbijt dit jaar? Of de speelgoedhoek: waar werd veel mee gespeeld? Voordeel van foto’s zonder kind is dat je niet zo snel hoeft te zijn: speelgoed rent niet weg. Dus neem je tijd om te bedenken hoe je dit wilt laten zien. Waar komt het licht vandaan? Wil je op een stoel klimmen om de totale zooi te laten zien? Of juist inzoomen op een favoriete auto? Of allebei, heb je gelijk voor twee dagen een foto die je later een beetje kunt spreiden in je album.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie, slee

Tip 8: Emoties mogen niet ontbreken!

Dikke pret, dat zijn altijd fijne foto’s in je album. Maar wees eerlijk en zet er ook eens een verdrietige foto tussen. Want je maakt mij niet wijs dat jouw kind een heel jaar niet huilt 😉 Ik heb in het album van afgelopen jaar twee foto’s van een paar seconden na elkaar gebruikt: van heel vrolijk en gezellig samen muziek maken naar het intense verdriet als zus ineens niet meer mee mag doen. Want zo snel slaat het soms om bij peuters. Kunnen we later vast hartelijk om lachen met zijn allen.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
Dikke pret in de sneeuw
Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie, muziek, kinderen
Hier was het nog gezellig
Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie, muziek, kinderen
Hier even niet meer

Tip 9: Een verhaaltje in een verhaal

Deze foto zegt voor mij heel veel. Dit is duidelijk mijn dochter, roze skibroek, jas met hartjes erop. En dan samen met papa voor het eerst op het ijs, veilig tussen papa’s benen om het eerste gevoel van schaatsen te krijgen.

Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie
Tien tips om het leven met je kinderen te fotograferen, fotoalbum, fotoboek, day in the life, documentairegezinsfotografie

Ook foto’s van “zelluf doen”, maar nog niet kunnen zijn leuk om te maken, zoals deze: Wat je ziet is om wie het gaat: een meisje, waarschijnlijk de jongste van 2 meiden gezien wat er nog meer op de mat staat. Superschattige mollige peuterpootjes, maar je ziet al waar het misgaat.

zelluf doen, ditl, documentairegezinsfotograaf, day in the life

Tip 10: De minder charmante foto’s

Zooi. Gewoon, omdat dat is zoals het is. Er ligt sneeuw, wij zijn daar totaal niet op toegerust en hebben voor die ene week sneeuw- en ijspret een enorme uitdragerij in de gang met snowboots, uitlekkende jassen en schaatsen. En er is vast meer zooi in huis. Bijvoorbeeld 5 minuten nadat je de auto’s hebt opgeruimd en dacht dat je klaar was voor vandaag. Die eeuwige spuugvlekken die de baby op je achterlaat. De achtertuin als de kinderen “klaar zijn” met buitenspelen. De enorme hoeveelheid kleuterknuttels die in een week tijd mee naar huis komen. Of de ravage op de ontbijttafel als iedereen met haast richting werk en school moet.

Nee, niet perse insta waardig, maar wel jullie leven nu (denk ik dan hè, in ieder geval wel óns leven nu). En dat is zoals het is. Over een tijdje is het weer anders, heerlijk om later vanuit een opgeruimd huis terug te kijken op deze fase die dan voorbij is. Of misschien niet: vervang snowboots door sporttassen en schooltassen en je bent een levensfase verder 😉

Ik hoop dat je met deze 10 tips om het leven met je kinderen te fotograferen inspiratie hebt opgedaan om ook andere foto’s te maken dan de portretten en overzichten.

Mocht je nu toch nog foto’s van jezelf missen, of graag foto’s hebben waar jullie met het hele gezin op staan, vraag dan eens een fotograaf om jullie leven een paar uur lang te volgen. Een documentaire gezinsfotograaf maakt foto’s in de stijl zoals ik in dit blog beschrijf. Ik kom graag bij je langs, bijvoorbeeld voor een moments in life gezinsshoot. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

baby, newbornshoot, babyshoot, Project thuisfront, day in the life, gezinsfotoshoot

Project Thuisfront – te belangrijk om niet te doen

Sinds vorig jaar maak ik, in samenwerking met Defensie, onder de naam Project Thuisfront, fotoreportages van gezinnen van wie één ouder voor een aantal maanden (of zelfs meer dan een jaar) is uitgezonden naar een plek heel ver hiervandaan. De thuisblijvers krijgen een slideshow, de uitgezonden ouder krijgt als verrassing een album bezorgd met een inkijkje in het leven thuis. Voor mij persoonlijk: te belangrijk om niet te doen.

Want dit project doet me wat, iedere shoot opnieuw. Ik ben steeds weer geraakt door de (veer)kracht van de thuisblijvers, door de kinderen die er allemaal op hun eigen manier mee omgaan en de ouders die papa en mama tegelijk zijn en zorgen dat alles zo goed mogelijk doordraait. Corona of niet. En ook de uitgezonden ouder doet het wat, om te zien hoe het er thuis aan toe gaat. Niet de schoolfoto’s, maar de dingen waar het écht om gaat: samen ontbijten op zondagochtend, avondritueel met de kids, boekje lezen op bed. De kracht van de thuisblijver, maar ook de traantjes als het tegenzit en de hoopgevende pot met snoepjes die steeds leger raakt, waardoor de kindjes zien dat papa bijna thuiskomt.

Project Thuisfront, gezinsfotograaf, day in the life
Als je doet wat papa eigenlijk altijd met de kleine doet.

Maar één shoot springt er bovenuit. Ik had mezelf al met zwangerschapsverlof gestuurd, maar toen las ik over dit kleine frummeltje van wie de papa op uitzending is gegaan toen ze 2 weken (!) oud was. Neem even de tijd om het je voor te stellen.

Wat denk je? Hoe zou jij dat vinden? Hoe zou je het doen?

Als moeder die 24/7 verantwoordelijk is voor alles, inclusief de gebroken nachten, de onzekerheden die je als jonge moeder hebt en de onmogelijkheid om te sparren met je partner over of je het wel goed doet.

Moeder, baby, baby shoot, day in the life, Project Thuisfront, newbornshoot

Maar stel je ook de vader voor, die voor zijn werk aan het doen is wat hij het liefste doet, superbelangrijk werk ook, maar die wel de eerste 4 maanden van zijn dochter moet missen. Hoe groei je in die rol als je thuiskomt?

Dat voorstellen, dat doe ik dus een hoop. Tel daar een gezonde portie zwangerschapshormonen bij op en je kunt wel raden hoe het verder ging: hup, weg verlof en op pad met de camera. Fijn dat zo’n kleine baby nog nergens heen gaat, daar had ik in deze fase van de zwangerschap echt niet meer achteraan kunnen rennen. En zo werd het een relaxte shoot, die precies duidelijk maakt hoe het leven eruit ziet met zo’n kleine frummel in huis.

En tussendoor natuurlijk gesprekken van moeder tot moeder, want zo gaat een shoot met mij in huis. Ik ben gewoon op visite en maak toevallig ook foto’s.

Hier lees je meer over Project Thuisfront. En hier over mijn stijl van fotograferen. Neem gerust contact op als je meer wilt weten of ook een shoot wilt boeken.

liefde, precies zoals het is, wat een jaar

Wat een jaar!

Veelbelovend leek het, 2020. Nieuwe kansen op gebied van fotografie, heel veel om te ontdekken aan het ondernemerschap en veel mooie shoots in de agenda. En toen, nou ja, je weet wel. Wat een jaar…

Thuis zitten, shoots afgebeld, enorme dip, er ook weer uit geklommen met mijn omdenkers project en nu, als ik terugkijk, heb ik toch een enorm aantal leuke shoots gedaan. Thuisfrontshoots, zomershoots en vakantieshoots. En net zo veel mooie mensen ontmoet en fijne gesprekken gehad. Want dat is wat het voor mij zo’n mooi vak maakt: de creatieve kant van de fotografie kunnen combineren met het echt leren kennen van de mensen bij wie ik op bezoek kom. Fijne gesprekken, fijne mensen en fijne herinneringen om op terug te kijken. En dat doe ik ook echt. Ondanks alles was het een ontzettend waardevol jaar.

Ik heb een kleine compilatie gemaakt van afgelopen jaar. Kijk je mee?

https://melissa-muilwijk-fotografie.smartslides.com/jaaroverzicht-2020

Wil jij komend jaar ook een herinnering aan jullie dagelijks leven vastgelegd hebben? Wees er dan snel bij, door zwangerschapsverlof ben ik niet het hele jaar te boeken. Neem contact met me op, dan zoeken we een datum die ons allemaal past.

documentair portret, portret, buitenportret, kinderportret

Vegten voor Nederland

Stel, je bent 7 en je vader is een half jaar naar heul ver weg. Zo ver weg als je op school met aardrijkskunde nog niet gehad hebt. En dan ben je thuis met mama en je zusje. Ook leuk, maar niemand kan zo goed voorlezen als papa. En naar papa kan je zwaaien als je helemaal zelf naar het skateparkje aan de overkant van de weg gaat. Dat kan papa namelijk zien vanaf de bank in de woonkamer. Maar nu dus even niet.

skaten, documentairefamiliefotografiel, fotoshoot gezin

Maar verder ben je gewoon een jongen van 7. Die hoort hoe de grote mensen over hem praten. Die graag goed zijn best wil doen op school, maar dat het soms lastig vindt met alle afleiding. Die ook gewoon met zijn zusje vecht om de stiften, want er is maar 1 goede rode en die heb je allebei NU nodig. Die graag een mooi verjaardagscadeau als verrassing voor mama koopt, en dat samen met papa en zus via Skype en bol.com ook gewoon fikst. En dan heel gespannen toekijkt of mama het wel leuk vindt.

verjaardag, verrassing, documentaire gezinsfotografie

Je bent die jongen van 7 die zo graag op zijn vader wil lijken. Die een supercoole legerkamer helemaal zelf heeft gestyled met allemaal gadgets die je zelf hebt onderhandeld op de legerspullenmarkt. Hoe gaaf is dat! En een camouflagepak, net als papa, met je naam erop.

portret, kinderportret, documentair portret

Stel, je bent die jongen van 7. Die jongen die zo graag wil zijn als papa. Maar ook weer niet, want dan ben je zo vaak ver weg van huis en dat is eigenlijk helemaal niet leuk.

Van mijn fotoreportages maak ik altijd een album en een slideshow. Deze slideshow is het verhaal van dit gezin, en van deze lieve, stoere jongen in het bijzonder, met de muziek van papa en mama: “So close, no matter how far”.

Voor een Day in the Life reportage loop ik een aantal uur mee met jullie gezin. In mijn slideshow en album geef ik jullie terug hoe het (voor mij) voelt om jullie te zijn. Hoe het voelt om je zoon van 7 te zijn. Hoe het voelt om moeder te zijn van 2 peuters die echt wel heel lief zijn, maar die je af en toe zo graag even achter het behang zou plakken. Dat gevoel, die herinneringen, die krijg je terug na een paar uur Melissa op bezoek.

Neem gerust contact met me op als jij dit gevoel ook voor jouw gezin als permanente herinnering wilt hebben. Want sommige dingen komen nooit meer terug…

20200229-DSC_6050

Babyshoot of gezinsshoot

Tja wat was het eigenlijk, die shoot begin dit jaar? Was het een babyshoot of gezinsshoot? Eigenlijk was het allebei: het was een fotoshoot van een gezin waar kortgeleden een baby bij gekomen was.

En wat voor shoot! Dit was er eentje volgens het boekje: Ze zaten midden in een verbouwing. Ik arriveerde de dag voordat de sloophamer in de achterpui zou gaan. Gezin nog in pyjama toen ik aankwam. De croissantjes werden net in de oven gelegd en tijdens het ontbijt was het tijd voor het ochtendberaad: wat gaan we doen vandaag? Eerst in bad natuurlijk, dikke pret met de broers samen in het grote bad. Daarna werd de kleine dame wakker en was het tijd voor het kleine badje en een knusse voeding bij mama. Maar voeden met 2 grotere kinderen in huis is heel wat anders dan je eerste kind voeden: intussen moet er voorgelezen en mee gepuzzeld worden. Multitasken ten top!

Juist een shoot als deze maakt een waardevol album en slideshow: ik heb precies kunnen laten zien wie ze waren op dat moment in hun leven. Een herinnering voor de toekomst!

Als je bij mij een fotoshoot boekt krijg je na afloop natuurlijk de foto’s, maar ook altijd een album. Want mooie foto’s verdienen een mooiere plek dan een mapje op je harde schijf. Daarnaast maak ik ook een slideshow voor jullie met het verhaal van jullie dag op muziek gezet. Hieronder zie je de slideshow van deze shoot. Hieronder neem ik je mee in zomaar een zondagochtend bij dit gezin.

Hoe zou zo’n reportage bij jou eruit zien?

day in the life samen in bad

Mijn favoriete gezinsreportage

In een eerder blog schreef ik al over het waarom van documentaire gezinsfotografie. Kort gezegd: omdat je in deze reportages terugziet hoe het vóelt om bij dit gezin te horen. Veel meer dus dan alleen maar een beeld van hoe het gezin eruit ziet. En dat is het eerste wat bijdraagt aan mijn favoriete gezinsreportage.

Ik schreef ook dat je helemaal niks hoeft voor te bereiden voor zo’n reportage. Jij doet gewoon wat je die dag toch al van plan was en ik kom een paar uurtjes of een dagje op visite en maak een reportage van wie jullie zijn. Dat is natuurlijk heel makkelijk gezegd, maar de verleiding is ontzettend groot om toch even wat op te ruimen voordat de deurbel gaat en om tóch even wat leukers aan te trekken dan wat je normaal op zondagochtend aan zou hebben. Toch even een bloemetje in huis halen en toch de haren van de kids nog even leuk doen.

Geloof me, ik heb zelf die neiging ook als we zelf een fotograaf over de vloer hebben. Ik moet me echt bedwingen om het niet te doen. We zijn zo opgegroeid met streven naar het perfecte plaatje dat het ontzettend moeilijk is om dat ineens los te laten alleen maar omdat de fotograaf dat zei.

Maar juist die shoots waarbij écht niks wordt voorbereid, dat je je als fotograaf bijna afvraagt of je wel op de goede dag en tijd bent komen opdagen, dat zijn de leukste. Niet alleen voor mij, omdat ik dan al weet dat het een super relaxte en gezellige dag gaat worden, maar vooral ook voor jou. Omdat ik je alleen dan de foto’s kan geven die jullie echte gezin weerspiegelen. En daar deed je het voor toch? Voor echte herinneringen voor later.

Dus doe op zondagochtend gerust in je pyjama de deur voor me open. Ik ontbijt graag een hapje mee.

Wil jij ook herinneringen aan hoe het is om jullie te zijn, met de kinderen zoals ze nu zijn, het huis zoals het nu is en alle kleine dingetjes die jullie jullie maken? Neem dan gerust contact met me op.

peuter, smullen, mango, documentairegezinsfotograaf, day in the life, ditl, documentairegezinsfotografie

Waarom documentairegezinsfotografie?

Kort gezegd

Omdat je wilt onthouden hoe jullie wáren, niet alleen maar hoe jullie er uitzagen.

Waarom documentaire gezinsfotografie? Iets meer uitleg graag…

Traditionele gezinsfotografie focust op hoe iedereen eruit ziet, op het maken van een zo mooi mogelijk plaatje, met perfecte belichting en fijne poses die geluk en geborgenheid uitstralen. Maar dat perfecte plaatje is niet perse het realistische plaatje. In ieder geval niet de hele dag… In documentairegezinsfotografie gaat het erom hoe het voelt, het gaat om de dagelijkse beslommeringen, de gelukkige en de minder mooie momenten. Het gaat om precies dat wat je je later herinnert van je kindertijd: de liefde, maar ook de ruzies en weer goedmaken, samen ontbijten op zondagochtend, uitgeschopte sokjes omdat blote voetjes gewoon fijner is.

ruzie, speelgoed, documentairegezinsfotograaf
Omdat ruzie maken er ook bij hoort.

Het leven met kleine kinderen is geweldig, maar ook ontzettend vermoeiend, druk en rommelig. Het gaat dwars door het hele huis heen, van kamer naar keuken naar boven in 5 minuten. Binnen, buiten, weer naar binnen. Je hebt soms niet eens de tijd om er bij stil te staan. Geen tijd om te beseffen hoe goed jullie het eigenlijk voor elkaar hebben.

liefde, precies zoals het is
Als je al weet wat er komen gaat, maar het kusje belangrijker vindt dan die roze plaksnoet op je wang.

Met mijn foto’s herinner je je later hoe het was om kind of ouder te zijn in jullie gezin. Niet in ieder willekeurig gezin, maar precies júllie gezin. Met jullie gebruiken, jullie manier om je liefde aan elkaar te tonen, jullie manier van ruzie maken en het weer goedmaken. Ik geef je herinneringen aan het favoriete shirt van je dochter. Beetje versleten, beetje te klein, maar het mag nog niet weg! Ik geef je herinneringen aan de favoriete houding van je zoon, die op zijn zij met zijn hoofd op zijn arm met de auto’s ligt te brrrroemen. Ik geef je de herinneringen aan de tijd dat je ‘s avonds op de bank ploft nadat de kinderen eindelijk op bed liggen. Herinneringen van samen chipjes eten op de bank voor de tv, herinneringen van op zondagochtend met alle kids in bad.

favoriete speelhouding
De beste manier om met je auto’s te spelen!

Met deze foto’s onthoud je hoe het echt was. En als we elkaar in de loop van de tijd vaker ontmoeten, zie je ook hoe jullie leven door de jaren heen verandert. Grotere kinderen, andere huisdieren, andere manier van spelen en ander interieur.

Met mijn foto’s kunnen jullie kinderen zien hoe veel er van ze gehouden werd (en wordt), hoe leuk jullie het hadden en ook dat het soms gewoon een beetje saai of mopperig was.

Als dit is wat je jezelf en je kinderen cadeau wilt geven, dan ben je aan het juiste adres.

Precies zoals het was
Wie heeft het niet gedaan, nibb-its als ring, of bugles op je vingers? Als je dan ook nog toevallig een matchend shirt aan hebt is de fotograaf helemaal gelukkig ?

Wat is documentaire gezinsfotografie?

Het is niet zozeer een stijl, als wel een manier waarop de fotograaf te werk gaat.

Documentair betekent waarheidsgetrouw, wat inhoudt dat een documentair fotograaf een deel van de werkelijkheid laat zien. Een foto van een documentair fotograaf is nooit in scene gezet, mensen hoeven niet te poseren en ook niet daar te gaan staan waar het licht het mooist is. Je hoeft dus niet van tevoren naar de kapper, je huis hoeft niet opgeruimd, je hoeft niet na te denken over wat je wel of niet moet doen als die camera in de buurt is. Het enige wat je hoeft te doen is vader of moeder zijn, partner zijn en vooral: jezelf. Altijd strak in de make up? Dan ook als ik er ben. Op zondag tot 12 uur ‘s ochtends in je pyjama? Dan ook als ik er ben. Want dat is wie jullie zijn.

Omdat alleen opa zittend de schommel duwt en er altijd wat geks van maakt.. Dat maakt ons gezin ons gezin.

Makkelijk gezegd natuurlijk, gewoon zijn wie je bent. Dat valt al lang niet altijd mee zonder fotograaf in huis, maar nu drentelt er ook nog een dame met een camera om je heen.

Ten eerste: als ik bij jullie ben, dan probeer ik niet onzichtbaar te zijn. Dat lukt sowieso al niet met mijn 1 meter 80, maar het is ook compleet zinloos en heel ongezellig. Ik ben gewoon een tijdje bij jullie op bezoek. We kletsen, leren elkaar kennen en lachen allemaal even hard om de gekke fratsen van de kinderen. Dit maakt het voor jullie een stuk minder ongemakkelijk, en zo heb ik ook een leuke werkdag.

En het gaat niet alleen om de lol, als ik júllie moet laten zien op mijn foto’s dan moet ik ook de kans krijgen om jullie te leren kennen. Daarom duren mijn shoots ook minimaal 3 uur. Dan kunnen we elkaar rustig leren kennen, kunnen jullie wennen aan aan die camera in huis en kan ik ook jullie echte ik vangen.

En daarom sta ik ook niet achter een plant verscholen de foto’s te maken, maar zit ik er soms letterlijk middenin. Omdat dat de enige mogelijkheid is om het gevoel weer te geven hoe het was. Hoe het was om een peuter van 3 te zijn in jullie gezin. En hoe het was om moeder van 2 kleine dreutels te zijn aan het eind van een slopende dag.

Want dat maakt uiteindelijk de beste fotoreportage: herinneringen aan hoe het écht was.

Letterlijk er middenin: met de confetti tot in mijn ondergoed .

Wil je meer weten? Ben je enthousiast of heb je nog twijfels? Neem gerust contact met me op, dan praten we samen verder over wat bij jullie gezin past. Als je eerst eens wilt kijken wat je van een reportage kunt verwachten, kijk dan eens bij de blogs of naar de slideshows van verschillende shoots op mijn youtubekanaal.

day in the life gezinsreportage vakantie

Day in the life gezinsreportage – Mee op vakantie met Paul, Kim & kids

Afgelopen zomer ben ik het project De Omdenkers gestart. Tijdens dat project ging ik langs bij mensen die hun zomervakantie in het Coronawater hebben zien vallen, maar er op originele wijze toch een leuke draai aan hebben weten te geven. En in dit geval legde ik dat vast in een day in the life gezinsreportage.

Paul en Kim nodigden me uit om een dagje mee te gaan kamperen in Bloemendaal. Nét wat anders dan de actieve bergvakantie die ze eigenlijk van plan waren te gaan doen, maar zeker niet minder leuk. Sterker nog, grote kans dat ze volgend jaar wéér in Nederland op vakantie gaan! Uiteraard wel een actieve vakantie, dus de kite en gewone vliegers waren mee. 

We aten een boterham en kletsten wat voor de caravan en daarna was het tijd om naar het strand te gaan. Op zijn Hollands: dus met emmertjes, schepjes, proviand, parasol, en natuurlijk mochten ook de vliegers niet ontbreken. Het was een fikse klim het duin over door het mulle zand. 

En dan is het een stranddag zoals je die zelf ook vast hebt meegemaakt: handdoeken neerleggen, parasol opzetten en omkleden terwijl de kids al staan te springen om te gaan spelen. Die parasol waait natuurlijk nog een keer weg, er zijn af en toe wat traantjes om te drogen, maar al met al is het toch een dag geweest waarin weer heerlijke herinneringen zijn gemaakt. Want hoe fijn is het om van papa te leren vliegeren? Om samen met mama een kasteel te bouwen en om met zijn allen op de handdoek chipjes te eten?

Wil jij ook zulke alledaagse dingen vastleggen tot herinneringen voor het leven? Want het cliché is echt waar: het is voorbij voor je er erg in hebt. Ik leg graag een dag(deel) voor jullie vast in een mooi album en slideshow. Op vakantie of gewoon lekker thuis, dat maakt helemaal niks uit, een day in the life gezinsreportage kan overal. Bedenk jij maar welke momenten je het dierbaarst zijn.

234965e3-1de8-4d91-b6f9-5db50184f5a9

What doesn’t break you makes you stronger.

Over veerkracht en persoonlijke missie – en hoe ik aan die gekke hand kom.

Simon Sinek schreef in zijn boek de Golden Circle – Start with Why over Why, How en What. Officieel is het een marketingverhaal, maar je kunt het ook makkelijk op jezelf toepassen. Wat drijft je? Waarvoor kom je elke dag je bed uit?

Leuke dingen om jezelf af te vragen als je thuis zit met een burn-out, nog leuker om jezelf af te vragen voordat je thuis komt te zitten met een burn-out.

Wat is nu eigenlijk de rode draad in wat ik doe? Ik heb zoveel verschillende dingen gedaan, ik vind zoveel leuk: ik ben fanatiek roeicoach geweest, heb lesgegeven in statistiek (ja, echt!), ik coach op de werkvloer, ik ben organisatieadviseur en ik ben gezinsfotograaf. Zie jij hem?

Voor mij duurde het even, maar ik weet het nu: waar ik blij van word is om mensen te laten zien hoe sterk ze zijn, dat ze meer kunnen dan ze denken, wat ze kunnen leren en hoe goed ze het voor elkaar hebben. Waar ik blij van word is van optimisme, van kansen zien en elkaar helpen ze te benutten.

En ineens passen al mijn banen en projecten daar in:

Neem nu project Thuisfront. Dat doe ik voor gezinnen van uitgezonden militairen, maar eigenlijk nog veel meer voor degenen thuis. Die er met dubbele kracht tegenaan moeten om het gezin en hun werk draaiende te houden. Die mama en papa tegelijk moeten zijn. Die het kunnen. Die het doen. Die alleen even niet meer de tijd hebben om stil te staan en te zien hoe goed ze het kunnen. Terwijl dat zo belangrijk is als je het zwaar hebt. Met mijn foto’s kan ik ze dat geven.

project thuisfront over gezinnen van uitgezonden militairen
Met de buggy over de skatebaan. “Dat doet hij altijd met zijn vader. Nu doe ik het maar met hem, al kan zijn vader veel harder.”

Of project De Omdenkers:

Over mensen die hun zomervakantie in Corona-rook op zagen gaan, misschien even teleurgesteld waren, maar met een nog veel leuker idee de zomervakantie tegemoet gingen.

project De Omdenkers over veerkracht in tijden van Corona.
Vakantie in Griekenland werd met de fiets door Nederland en aan het einde van elke dag pas ontdekken hoe je slaapplek voor de nacht eruit ziet. Luxe B&B, zolderkamer of pipowagen in de boomgaard?

Deze voorbeelden gaan over kracht en veerkracht. Een goed voorbeeld dat voor ons allemaal geldt is heel recent. Als we terugkijken op de afgelopen maanden van Corona, dan was er in het begin paniek: half-lege supermarkten en stress om de combinatie van werk en zorg. En toen wenden we daaraan. En lieten we als diersoort weer eens zien hoe veerkrachtig we zijn en dat we overal een oplossing op kunnen vinden om het niet alleen werkbaar, maar zelfs leuk te maken. Er ontstonden mooie initiatieven: collectief applaus voor de zorg, pubquizzes via Skype om toch contact te houden en hoogwerkers werden kosteloos beschikbaar gesteld om toch oog in oog met dierbaren te kunnen blijven staan. En ineens was het vanzelfsprekend om thuis te werken en dat onze collega’s konden zien dat we thuis ook nog een heel leven hebben. En dat we nog steeds “professioneel” kunnen zijn, ook al racet er af en toe een peuter door de videocall heen.

En dat is veerkracht: even indeuken en dan terugveren en verder gaan, misschien wel hoger springen dan je daarvoor deed. Het is die veerkracht die ik mooi vind. Waar ik in geloof en blij van word. En ik geloof dat het ook andere mensen energie kan geven om die veerkracht te zien. En als ik dat nou maar genoeg laat zien, dat het dan de wereld een pietsie beetje leuker kan maken.

Mag je dan niet verdrietig zijn? Mag het dan nooit tegenzitten? Natuurlijk wel! Het is niet alleen maar leuk. We verliezen mensen die ons lief zijn, we verliezen misschien onze baan, we hebben wel eens pijn. Dat is naar. Echt naar. Maar de vraag is, wat gebeurt er daarna? Krabbel je op? Hoe doe je dat? Wat leer je van wat er gebeurd is? “What doesn’t break you makes you stronger.”

Onbewust was dat ook mijn motto toen ik in 2004 door een ongeluk mijn linkerduim verloor. Pols en arm in puin, ik kon geen vinger aan mijn linkerhand meer bewegen. Ik werd geopereerd (en nog een paar keer) en ging revalideren. Ik had me voorgenomen om met 9 vingers meer te kunnen dan ik ooit met 10 kon. Bleek één van de fases van rouwverwerking te zijn. Zal best, het heeft me in ieder geval geholpen om heel snel weer zelfstandig te kunnen wonen en alles weer op te pakken wat ik graag wilde. Natuurlijk kon ik bepaalde dingen niet meer. Maar overal was een oplossing voor te vinden, en wat ik niet kon, dat vroeg ik. Dat vinden mensen namelijk helemaal niet erg, helpen. Moest ik ook ontdekken, maar ik heb het geleerd.

Dat is wie ik ben en hoe ik dingen aanpak. Dat is de energie die ik meeneem bij alles wat ik doe, of dat een verandertraject is of een fotoshoot. Denken in mogelijkheden, niet in problemen. En overal de lol van inzien.

Melissa Muilwijk gezinsfotograaf